Michelin

Michelin

söndag 25 januari 2015

Olika tips Hälsan, Skönhetsvård och övriga tips


HÄLSAN

Hälsoeffekterna av ingefära är flera. Det är verksamt mot illamående, särskilt mot åksjuka. Ingefära används i Kina ofta som förkylningsmedicin. Då kokar man en bit av den färska roten och inhalerar sedan ångorna för att slippa täppt näsa.

Kanel fungerar som diabetesmedicin. Det är nu flera år sedan man av en slump upptäckte att så litet som en halv tesked kanel varje dag sänker förhöjd blodfetter och har en blodsockersänkande effekt. Så ta gärna lite extra av den aromatiska kryddan på gröten. // Forskaren Richard Andersen, som kom fram till de nya medicinska rönen av kanel, tar själv kanel varje dag i förebyggande syfte. Han rör ut en halv tesked kanel i ett glas apelsin- juice.

Kryddnejlika:  Nejlikeolja kan användas som desinfektionsmedel och som smärtstillare.

Chili: Den underbara, starka kryddan finns i flera varianter, både röd och grön. Det som ger chilin dess starka smak är capsaicin, som är rena medicinen mot en rad besvär. Om man regelbundet äter chili förbättras cirkulationen och risken för blodproppar kan minska. Chili stimulerar även matsmältningen och lindrar förkylning och hosta, genom den slemlösande effekten.

Fänkål: Är en krydda som hjälper mot magproblem som väderspänningar och kramp. Den som tagit lite för mycket av tex. allt det goda på ett julbord, kan med fördel avsluta med att tugga på några fänkålsfrön för att känna sig lite mindre fullproppad. Kumminfrön har liknande positiva effekt när det gäller besvär med matsmältningen och gaser i magen.

Gurkmeja: Är en art i familjen ingefärsväxter och har en rad positiva hälsoeffekter. Många av de bra effekterna sitter i just gurkmejans färgämne, curcumin. Det finns laboratorieförsök som visar att just curcumin kan hjälpa kroppens eget immunförsvar att ta bort beläggningar, plack i hjärnan. Plack gör att hjärncellerna inte kan kommunicera bra med varandra och är en orsak till demenssjukdomen Alzheimers. En studie i Asien visade att personer som regelbundet äter mat med curry har god kognitiv förmåga, bland annat minne, problemlösning och uppmärksamhet.

Saffran: Saffran är den absolut dyraste av alla kryddor och för att framställa ett kilo går det åt mellan 120 000 och 140 000 blommor. Förr var den mycket vanlig som medicinalväxt, nu har vi den mest som krydda och färgsättare - och allra mest till jul. Den medicinska effekten av saffran är att den är kramplösande och lugnande, särskilt bra vid t ex. menstruations-smärtor.

Choklad:  Mörk choklad innehåller ämnet fenyletylamin som gör att vi känner oss glada och upprymda. Inte undra på att vi gillar choklad!


Hicka:  Ett beprövat medel mot hicka är att inta 5-7 droppar ättika utspädd på en sockerbit.
Eller prova att ta en sockerbit och vatten. Detta har vi provat många gånger och det har faktiskt hjälpt. Men smakar ju inte så gott förstås.

Krasslig i halsen? Späd ut druvsaft med hett vatten och drick varmt. Det ger lindring direkt.

Högt blodtryck: En matsked osockrad lingonsylt om dagen är bra medicin mot högt blodtryck.

Magknip:  Då kan ingefära hjälpa. Riv en tesked färsk ingefära, låt den koka upp i en kopp vatten och drick sedan.

Bättre matsmältning: Tugga kummin före maten - det ger bättre matsmältning.

Halsont: botas om man blandar hett vatten, socker och ingefära och dricker innan sänggåendet.

ÖVRIGA TIPS
Immiga köksfönster slipper man om man tänder några värmeljus och ställer i köksfönstret innan man börjar koka eller steka.

Häll lite sköljmedel i vattnet när parketten skall torkas så blir golvet blankt och utan ränder.

SKÖNHETSVÅRD
Borsta först tänderna med bordssalt och därefter med tandkräm. Tänderna får genast en vitare yta.

Häll lite hår-balsam i fotbadet, så blir fötterna mjuka och lena.

Missfärgade naglar av nagellack eller annat kan man ta bort om man pressar en citron i lite vatten. Sitt med fingertopparna i vattnet en stund och missfärgningen försvinner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar..