Michelin

Michelin

tisdag 9 mars 2010

Nu har vi dom här igen och De är nästan osynliga och de slår till snabbt

Dagens tidningsrubriker i vår landsortstidning idag.
Vägglusen är på frammarsch
Något som var vanligt i våra svenska bostäder fram till anda världskriget,
och nu har vi dom här igen.
Man säger idag att detta skulle bero på att vi svenskar reser så mycket mer uti världen vi aldrig besökt förut och därmed är det lättare att få med sig djuren i bagaget hem. Okey jag kan hålla med om att vi reser mer än förr. Men har vi inte mer invandring också, mer än vi hade förr?
Det är ju knappt att man våga ytta sig, men faktum är ju också att vi har fått mer invandring till vårt land och jag är övertygad om att även alla dessa stackars människorna har också bagage med sig när dom står vid tröskeln till vårt avlånga land.
Eller har jag fel kanske? Men lusen kanske inte följer med dessa människor, utan enbart oss svenskar som är ute på resor.
Ja, nu pekas jag väl ut som nån jädrans rasist, men det är jag absolut inte.
Men jag tycker att det börjar gå för långt att vi svenskar ska vara så himla ödmjuka jämt och ständigt och lägga skulden enbart på oss själva.
Vägglöss och löss i håret m.m. har ökat drastiskt i vårt land. Det är ju konstaterat men att sen peka ut någon särskilt som bär ansvaret

I tidningar läser man lite överallt
Med ökat resande ökar också vägglusen snabbt i Sverige.
– Alla i branschen säger samma sak, det blir mycket vanligare. Det är oroväckande, säger Magnus Bergsten, regionchef på företaget Nomor, till TT. Siffror från Nomor, som samarbetar med Trygg Hansa vid sanering av skadedjur, visar att vägglusen är på stark frammarsch i Sverige. I fjol anmäldes sex gånger så många fall som fyra år tidigare – 367 fall 2008 jämfört med 60 fall 2004. Förklaringen, enligt Nomor, är ökat resande. Vägglusen finns i Mellan- och Sydeuropa, i Asien och på andra populära resmål för svenskar. Med tanke på att en lus blir 5–8 millimeter i fullvuxen form är det inte konstigt att hemresenären inte noterar att bagaget tyngts av fripassagerare.– Det beror helt klart på resandet. Man åker längre också, och på annat sätt än tidigare, säger Bergsten.
TT: Sprider vägglusen sjukdomar också?
– Nej – det handlar om obehaget och att det är svårt att bli av med dem. Och vägglusen är en svårbekämpad gynnare. Under natten kommer de fram för att snabbt suga blod ur sovande människor och djur. Sticket ger en liten svullnad, som oftast försvinner snart. Och under dagen kryper de in i springor i bostaden, bakom tapeter, i möbler och på andra mörka ställen.
– De kan gömma sig så bra och klarar sig i månader, ändå upp till ett år, innan de behöver äta igen. Det blir svårt att bekämpa dem, säger Bergsten.
Han påpekar också att vägglusens fortplantning är fascinerande snabb.
I rumstemperatur kan en lus lägga 200 ägg – fyra eller fem gånger om dagen. Motmedlet är kemisk bekämpning med flytande gift. Det kan också krävas att möbler och bohag värme- eller köldbehandlas. För även om den svårutrotade lilla illbattingen kan svälta länge, klarar den varken höga temperaturer eller minusgrader.

Jag säger: Hur ska det här sluta?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar..