Michelin

Michelin

onsdag 1 september 2010

Lite choklad bra mot hjärtsvikt


Måttligt med choklad några gånger i vecka
kan minskar risken för hjärtsvikt.

Men hos chokladälskare som dagligen stoppar i sig sådana godsaker
uteblir den positiva effekten, visar en studie bland svenska kvinnor.
Svenska och Amerikanska forskare har följt drygt 30 000 medelålders och äldre svenska kvinnor under åren 1998-2009. De tittade särskilt på sambandet mellan deras chokladkonsumtion och risken för hjärtsvikt, ett allvarligt tillstånd som innebär att hjärtat som innebär att hjärtat inte orkar pumpa runt tillräckligt med blod.

Det visade sig att de som åt små mängder 30-procentig choklad en eller två gånger i veckan löpte 32 procents lägre risk att utveckla hjärtsvikt. De som bara åt choklad en - tre gånger i månaden minskade risken med 26 procent. Men de som satte i sig chokladbitar dagligen fick ingen skyddande effekt alls mot hjärtsvikt.
Bakom de nya rönen står forskare vid Harvard Medial School i Boston, USA och Karolinska institutet (KI)i Solna. Det är första gången som forskare studerat kopplingen mellan choklad och hjärtsvikt. En tidigare Harvardstudie visade att choklad kan sänka blodtrycket och minska risken för hjärtinfarkt.
- Vi misstänker att den mekanismen också är en havandefaktor vid hjärtsvikt, säger Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi vid KI och en av författarna till studien.
- Våra svenska data visar att det bästa är att äta några små chokladbitar en - två gånger i veckan, säger hon. Det är så kallade flavonoider, som också finns i grönsaker och rödvin, som bidrar till att sänka och stabilisera blodtrycket.
Studien publiceras i det amerikanska hjärtsällskapet tidskrift Circulation.

P-O Lindström// TT


Så med andra ord är lagom bäst..
Tänk på det nästa gång du äter choklad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar..