Sidor

lördag 5 september 2009

Jordgubbar är en av sommarens njutningar och tillhör även våra allra nyttigaste bär.

Jordgubbar




De smakar ljuvligt och är samtidigt hälsosamma på flera sätt.
FÖRDELAR:
- Kan förebygga hjärtsjukdomar och stroke.
- Forskning pekar på att jordgubbar kanske kan minska tankten i åldrandet.
- Kan förebygga eller minska inflammation.
NACKDELAR:
- Kan utlösa allvarliga allergiska reaktioner hos en del personer.
Varför är jordgubbar nyttiga?
Jordgubbar är fulla av C-vitamin, och en portion ger mer än det rekommenderade dagliga intaget. De innheåller flera värdefulla näringsämnen liksom mycket fibrer och mangan. Däremot finns det inte så mycket fett och energi i jordgubbar.
Hur kan de påverka hälsan?
Många av ämnena i jordgubbar ä kraftfulla antioxidanter. Dessa skyddar kroppen mot skador på cellerna orsakade av radikaler. Radikaler är ämnen som bildas när kroppens celler använder syre, men de kan också uppstå till följd av stress och ohälsosam kost. Skadorna som radikaler ger försvagar kroppens immunsystem och gör den mer mottaglig för sjukdomar och åldrande.
Kroppen framställer egna antioxidanter men använder även antioxidanter i mat.
Jordgubbar är en särskilt bra källa till detta. Enligt en studie är aktiviteten hos antioxidanter i jordgubbar dubbelt så hög som i ren grapefrukt, fem gånger högre än i åpplen och bananer och tio gånger högre än i honungsmelon.
Tyvärr så har vi närmat oss slutet för våra jordgubbar på många ställen i landet, men finns dom i din närhet så ät så mycket du kan och orkar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar..